Mājas gatavotās gaļas delikateses ir īpaši gardas un parasti no galda pazūd acumirklī. Veidojot jaunas receptes un garšu kombinācijas, nedrīkst aizmirst arī par atbilstošas gaļas izstrādājumu konservēšanas metodes izvēli, jo tieši pateicoties tai varam no tiem priecāties ilgāk un baudīt tos veselībai drošā veidā. Viena no šādām efektīvām konservēšanas metodēm ir pekelēšanas sāls izmantošana. Kādi ir tās lietošanas lielākie ieguvumi?
Kas ir pekelēšanas sāls, ko mēdz dēvēt arī par pekelējamo sāli? Tā ir rafinēta neiodēta vārāmā sāls un nātrija nitrīta maisījums. Pekelēšanas sāls pasargā gaļu no dabiskās sarkanīgi rozā krāsas zuduma un, pats galvenais, aizsargā izstrādājumus no nevēlamu mikroorganismu attīstības, galvenokārt Clostridium botulinum baktēriju. Antioksidanta pievienošana samazina atlikušā nitrīta daudzumu, efektīvi ierobežojot nitrozamīnu veidošanos. Tas paātrina nitrītu pārveidošanos par slāpekļa oksīdu, uzlabojot gaļas produktu krāsu. Tas ir arī lielisks stabilizators. Pekelēšanas sāls izmantošana ļaus veikt arī turpmāku gaļas apstrādi, piemēram, kūpināšanu, žāvēšanu un nogatavināšanu.
Lietošanas veids, gatavojot 1 kg gaļas:
Pekelēšana sālījumā: 1 L auksta ūdens ieber 58–65 g pekelēšanas sāls, pievieno 4 g cukura un, ja vēlies, iecienītās garšvielas. Gaļu pekelē sālījumā 7–14 dienas ledusskapī.
Sausā pekelēšana gaļas gabaliem: gaļu ierīvē ar 18–25 g pekelēšanas sāls un, ja vēlies, ar iecienītajām garšvielām. Pekelē ledusskapī 3–7 dienas (gaļas biezums 1 cm – 1 diena pekelēšanas).
Sausā pekelēšana desu gaļai: 1 kg maltas gaļas pievieno 13–17 g pekelēšanas sāls un iecienītās garšvielas. Sagatavoto maisījumu atstāj ledusskapī uz 1 dienu.
Sastāvdaļas: neiodēts sāls, pretsaķepēšanas viela: E536, nātrija nitrīts.
Uzmanību!
Nav paredzēts tiešai lietošanai uzturā.