Mājas gaļas izstrādājumi ir īpaši garšīgi un visbiežāk no galda pazūd acumirklī. Veidojot jaunas receptes un garšu kompozīcijas, nedrīkst aizmirst arī par atbilstošas konservēšanas metodes izvēli gaļas un desu izstrādājumiem, jo tieši tā ļauj baudīt tos ilgāk un lietot uzturā drošā veidā. Viena no šādām efektīvām konservēšanas metodēm ir peklēšanas sāls (nitrītsāls) izmantošana. Kādi ir lielākie ieguvumi no tās lietošanas?
Kas ir peklēšanas sāls, ko mēdz dēvēt arī par nitrītsāli? Tā ir nekas cits kā nejodētas vārāmās sāls un nātrija nitrīta maisījums, mūsu produktā bagātināts ar nātrija askorbātu (C vitamīnu). Peklēšanas sāls aizsargā gaļu no dabiskās sarkanīgi rozā krāsas zuduma un, pats galvenais, pasargā izstrādājumus no nevēlamu mikroorganismu attīstības, galvenokārt botulisma ierosinātāja. Antioksidanta pievienošana samazina atlikušā nitrīta daudzumu, tādējādi efektīvi ierobežojot nitrozamīnu veidošanos. Tā paātrina nitrītu pārvēršanos slāpekļa monoksīdā, uzlabojot gaļas produktu krāsu. Tas ir arī lielisks stabilizators. Nitrītsāla izmantošana ļauj arī turpmāku gaļas apstrādi, piemēram, kūpināšanu, žāvēšanu un nogatavināšanu.
Lietošanas veids, gatavojot 1 kg gaļas:
Slapjā peklēšana: 1 L auksta ūdens ieber 58-65 g nitrītsāls, pievieno 4 g cukura un, ja vēlies, iecienītās garšvielas. Peklē gaļu sālījumā 7-14 dienas ledusskapī.
Sausā peklēšana gaļas gabalam: gaļu ierīvē ar 18-25 g nitrītsāls un, ja vēlies, ar iecienītām garšvielām. Peklē ledusskapī 3-7 dienas (gaļas biezums 1 cm - 1 diena peklēšanas).
Sausā peklēšana maltai gaļai desām: 1 kg maltas gaļas pievieno 13-17 g nitrītsāls un iecienītās garšvielas. Sagatavoto maisījumu atstāj ledusskapī uz 1 dienu.
Sastāvdaļas: nejodēta sāls, pretkunkuļošanās viela: E536, nātrija nitrīts, antioksidants: nātrija askorbāts (0,3%)