Mājas gaļas izstrādājumi ir īpaši gardi un visbiežāk no galda pazūd acumirklī. Veidojot jaunas receptes un garšu kompozīcijas, nevajadzētu aizmirst arī par atbilstoša gaļas izstrādājumu konservēšanas veida izvēli. Pateicoties tam, tos varēs baudīt ilgāk, un tiks nodrošināts, ka to lietošana būs droša veselībai. Viena no šādām efektīvām konservēšanas metodēm ir pekelēšanas sāls izmantošana. Kādas ir lielākās tās lietošanas priekšrocības
Kas ir pekelēšanas sāls, citādi saukta par pekelēšanas jeb nitrītsāli? Tā nav nekas cits kā nejodētas vārāmās sāls un nātrija nitrīta (nitrīta) maisījums. Pekelēšanas sāls pasargā gaļu no dabiskās sarkanīgi rozā krāsas zuduma un, pats galvenais, aizsargā izstrādājumus no nevēlamu mikroorganismu attīstības, galvenokārt botulisma ierosinātāja. Tā paātrina arī nitrītu pārveidošanos par slāpekļa oksīdu, uzlabojot gaļas produktu krāsu. Tā ir arī lielisks stabilizators. Pekelēšanas sāls lietošana ļaus tev veikt arī turpmāku gaļas apstrādi, piemēram, kūpināšanas, žāvēšanas un nogatavināšanas procesā.
Lielāks pekelēšanas sāls daudzums nozīmē iespēju ilgāk vai lielākos apjomos gatavot gardu gaļu un desas - bez nepieciešamības iegādāties nākamo iepakojumu.
Lietošanas veids, gatavojot 1 kg gaļas:
Mitrā pekelēšana: 1 L auksta ūdens ieber 58-65 g pekelēšanas sāls, pievieno 4 g cukura un, ja vēlies, iecienītās garšvielas. Gaļu pekelē sālījumā 7-14 dienas, ledusskapī.
Sausā pekelēšana gaļas gabaliem: gaļu ierīvē ar 18-25 g pekelēšanas sāls un, ja vēlies, ar iemīļotajām garšvielām. Pekelē ledusskapī 3-7 dienas, ņemot vērā, ka labākos rezultātus dod princips: 1 cm gaļas biezuma = 1 diena pekelēšanas.
Sausā pekelēšana gaļai desām: 1 kg maltas gaļas pievieno 13-17 g pekelēšanas sāls un iecienītās garšvielas. Gatavo masu atstāj 1 dienu ledusskapī.
Sastāvdaļas: nejodēta sāls, pretsalipes viela: E536, nātrija nitrīts (0,6%).