Gatavojat mājās gaļu? Tās garšu, izskatu un noturību nodrošināsiet, izmantojot kālija nitrātu.
Kālija nitrāts - piemērots jebkura veida gaļas peklēšanai. Kālija nitrāts (KNO₃) - bezkrāsaina, kristāliska sāls (E 252), ko izmanto tradicionālajās gaļas peklēšanas metodēs. Kālija nitrāts līdzās galda sālim ir viena no svarīgākajām piedevām, ko izmanto gaļas peklēšanā, nodrošinot ne tikai ilgāku noturību, bet arī gaļas rozā krāsas saglabāšanu. Kā tas iespējams?
Pirmajā peklēšanas posmā (tūlīt pēc kālija nitrāta, galda sāls un garšvielu pievienošanas) no kālija nitrāta iegūtie nitrātu joni gaļā esošo dabisko enzīmu ietekmē tiek reducēti līdz nitrītiem (daudzumā, kas nepārsniedz mioglobīna saturu).
Otrajā posmā nitrītu joni reaģē ar mioglobīnu, olbaltumvielu, kas atbild par gaļas rozā (taču īslaicīgo) krāsu. Reakcijas produkts ir nitrozomioglobīns ar noturīgu, rozā krāsu.
Kālija nitrāta izmantošana, gatavojot mājas gaļas izstrādājumus, garantē:
Nogatavinātas filejas – recepte uz 1 kg
Peklējuma sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Iztīri filejas, ieliec tās peklējumā un atstāj uz 24 stundām istabas temperatūrā. Pēc tam pārvieto uz ledusskapi uz 5 dienām. Izņem, nosusini un apber ar garšaugu maisījumu (lāčķiploks, kūpināta paprika, mažurāns, timiāns). Žāvē istabas temperatūrā 2-3 dienas. Ja vēlies, kūpini aukstos dūmos 8 stundas, pēc tam nogatavini temperatūrā zem 20°C 4 dienas. Kad filejas zaudēs apmēram 30% svara, iepako tās vakuumā un atstāj vismaz uz mēnesi.
Sastāvdaļas: kālija nitrāts, pretkunkuļošanās līdzeklis: magnija hidroksikarbonāts.
Uzmanību!
Iepakojuma izmēri: