Apaļš 4 l romiešu katls ir dabisks trauks, kas izgatavots no apdedzināta māla. Tā porainā struktūra ļauj veselīgi gatavot ūdens tvaika vidē. Lietojot romiešu katlu, ēdienus vari gatavot bez taukvielu pievienošanas, kas ir labvēlīgi veselībai un patiks cilvēkiem, kuri rūpējas par diētu. Romiešu katlā gatavotie ēdieni ir tik garšīgi, ka tos ar prieku ēdīs arī bērni.
Romiešu katls ļauj pagatavot daudzus ēdienus no dārzeņiem, gaļas, zivīm, kā arī cept mājas maizi un gardas rauga mīklas kūkas.
Romiešu katlā gatavotajiem ēdieniem ir dziļa garša, tie ir ļoti sulīgi un aromātiski. Cepot paša sulā, šādi pagatavoti ēdieni saglabā daudz vitamīnu un vērtīgu uzturvielu.
Katls tiek pārdots komplektā ar vāku.
Gatavojot maizi romiešu katlā, atceries pēdējās cepšanas minūtēs noņemt vāku, lai maize būtu mīksta iekšpusē, bet tās garoziņa – kraukšķīga.
Ja tev mēdz būt šaubas par dāvanas izvēli tuviniekiem, apaļš 4 l romiešu katls noteikti iepriecinās mājas gatavošanas un cepšanas cienītājus. Tā ir praktiska un ļoti glīta dāvana.
Romiešu katlu ir vienkārši lietot un uzturēt tīru – tikai jāatceras daži ieteikumi, kurus atradīsi zemāk.
Lietošanas veids:
- Pirms katras lietošanas katlu iemērc ūdenī uz 10–15 minūtēm. Katlu pilnībā, kopā ar vāku, iemērc ūdenī. Pēc tam to ievieto aukstā cepeškrāsnī. Lai iegūtu kraukšķīgu gatavojumu, 10 minūtes pirms cepšanas beigām noņem katla vāku.
- Pirms maizes cepšanas ieziež katlu ar sviestu vai kokosriekstu eļļu un pārkaisa ar rīvmaizi vai miltiem, lai izcepto klaipu varētu viegli izņemt
- Katlu nedrīkst likt tieši uz gāzes degļa vai elektriskās plīts virsmas.
- Romiešu katlu nedrīkst pakļaut pēkšņām temperatūras maiņām.
- Nedrīkst liet aukstus šķidrumus karstā katlā.
- Ieteicamā maksimālā cepšanas temperatūra romiešu katlos ir 200°C.
- Katls paredzēts lietošanai gāzes un elektriskajās cepeškrāsnīs.
Mazgāšana un kopšana:
Pēc lietošanas katlu vairākas reizes iemērc siltā ūdenī, pēc tam nomazgā ar sūkli vai mīkstu birstīti. Izturīgākus netīrumus var nomazgāt, izmantojot cepamo sodu. Laiku pa laikam katlu ieteicams izvārīt ūdenī ar etiķi, lai neitralizētu aromātus. Katlu nedrīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.
Pēc mazgāšanas katls jāatstāj pilnībā izžūt un jāuzglabā atvērts, vislabāk labi vēdināmā vietā.
Trauka kopējā ietilpība kopā ar vāku: 4 l