Cepšana zem vāka nodrošina, ka vitamīni un mikroelementi paliek pagatavotajā ēdienā. Cepšana ūdens tvaika vidē ļauj saglabāt ēdienu diētiskās vērtības. Tauki un olbaltumvielas netiek pakļautas ļoti augstai temperatūrai un saglabā savas svarīgākās veselīgās īpašības.
Romiešu katls ir izgatavots no īpaši apdedzināta māla. Mālam ir poras, kurās iesūcas ūdens. Uzkarsējot trauku, katls izdala ūdens tvaiku, un ēdiens gatavojas tvaikā, kas izdalās no trauka sienām, sautējoties paša sulās. Ēdieniem nav jāpievieno taukvielas. Vāks palīdz saglabāt vairāk vitamīnu un mikroelementu, kā arī bagātīgu ēdiena aromātu. Apaļā forma garantē vienmērīgu temperatūras sadalījumu cepšanas laikā. Tas ir īpaši svarīgi, cepot maizi vai gaļas cepeti.
Romiešu katls dažādos arī vegānu un veģetāriešu ēdienkarti. Tas ir ideāli piemērots cilvēkiem, kuri ievēro zema tauku satura vai viegli sagremojamu diētu. Gruzijas virtuves cienītāji tajā pagatavos savus iecienītos vienkatla ēdienus.
Lietošanas veids:
- Pirms katras lietošanas iemērc katlu ūdenī 10–15 minūtes, pilnībā to iegremdējot. Pēc tam ievieto aukstā cepeškrāsnī. Atkarībā no receptes prasībām uzsilda tukšu katlu vai uzreiz ar saturu. Pēc izcepšanas ēdienu var izņemt, kad tas ir karsts (piem., maize), vai atstāt atdzist, līdz sastāvdaļas labi savelkas (piem., gatavojot pastēti). Katla izmantošanas veids jāpielāgo receptei.
- Pirms maizes cepšanas ieziež katlu ar sviestu vai kokosriekstu eļļu un pārkaisa ar rīvmaizi vai miltiem, lai viegli izņemtu izcepto klaipu
- Katlu nedrīkst likt tieši uz gāzes degļa vai elektriskās plīts virsmas.
- Romiešu katlu nedrīkst pakļaut straujām temperatūras svārstībām.
- Aukstus šķidrumus nedrīkst ieliet karstā katlā.
- Ieteicamā maksimālā cepšanas temperatūra romiešu katlos ir 200°C.
- Katls paredzēts lietošanai gāzes un elektriskajās cepeškrāsnīs.
Mazgāšana un tīrīšana:
Pēc lietošanas katlu vairākas reizes jāiemērc siltā ūdenī, pēc tam jānomazgā ar sūkli vai mīkstu birstīti. Izturīgākus netīrumus var nomazgāt, izmantojot dzeramo sodu. Laiku pa laikam katlu vērts izvārīt ūdenī ar etiķi, lai neitralizētu smakas. Katlu nedrīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Pēc mazgāšanas katlu jāatstāj pilnībā nožūt un jāuzglabā atvērtu, vislabāk labi vēdināmā vietā.
Ārējie izmēri:
1. katls:
2. vāks:
Iekšējie izmēri:
1. katls:
2. vāks:
Komplekta izmēri: