2,25 €
1,80 €
Zemākā cena pēdējo 30 dienu laikā: 1,80 €
1,80 EUR/gab.
Vīna areometrs ar termometru ir neaizstājama ierīce ātrai un precīzai cukura daudzuma noteikšanai vīna misā vai alus misā. Vīna areometrs ir areometrs, kas skalots Ballinga grādos (°Blg) — 1°Blg aptuveni atbilst 10 g cukura 1 L sulas (misas). Pateicoties divām skalām, ar to var plānot arī vīna stiprumu.
Mērcilindrs, kurā veic mērījumu, ir izgatavots no plastmasas, tādēļ, atšķirībā no stikla analogiem, tas nesaplīst.
Lai atvieglotu lietošanu, skalā ar dažādām krāsām ir atzīmēti ieteicamie sākotnējās un galīgās cukura koncentrācijas diapazoni vīna misai un alus misai — tāpēc nav vajadzīgi papildu aprēķini vai tabulas:
- bordo zona (22 - 25°Blg) - sākotnējā koncentrācija, deserta vīns (salds)
- dzeltenā zona (15 - 22°Blg) - sākotnējā koncentrācija, galda vīns (sausais)
- dzintara zona (9 - 11°Blg) - sākotnējā koncentrācija, alus
- zaļā zona (0 - 2°Blg) - galīgā koncentrācija, alus
- sarkanā zona(-2 - 0°Blg) - galīgā koncentrācija, vīns
Vīna areometra lietošana ir ļoti vienkārša. Pietiek ievietot areometru mērcilindrā un piepildīt to ar tādu daudzumu šķidruma, lai pludiņš brīvi peldētu. Rezultātu nolasa no skalas pēc augšējā meniska.
Tā kā ierīces ir skalotas 20°C temperatūrā, ieteicams nolasīt rādījumu tajā pašā temperatūrā, ko atvieglo areometrā iebūvētais termometrs. Tā kā šķidrums temperatūras ietekmē maina savu koncentrāciju (daļiņas izplešas un saraujas), tieši mērījums pie 20°C būs visuzticamākais un visprecīzākais.
Cukura satura mērīšana:
Lai veiktu mērījumu, mērcilindrā ievietojiet areometru un ielejiet šķidrumu bez cietām daļiņām un gāzes burbuļiem. Šķidruma daudzumam jābūt tādam, lai pludiņš brīvi peldētu un nepieskartos trauka sienām.
Cukura koncentrācijas vērtību rāda augšējais menisks. Sk. instrukciju.
Pēc mērījuma šķidrumu izlejiet, nelietojiet to uzturā.
Vīna stipruma plānošana:
1°Blg aptuveni atbilst 10 g cukura 1 L misas. 1 kg cukura piedeva palielina misas tilpumu par 0,6 L. Pirms fermentācijas misas cukura koncentrācijai nevajadzētu pārsniegt 22°Blg. Pieņemsim, ka mērītāja skala rāda 16°Blg — no misas ar šādu cukura saturu iegūst vīnu ar aptuveni 7,3% stiprumu. Lai iegūtu vīnu ar 13% alkohola, misā jābūt 260 gramiem cukura uz litru. Nepieciešamā piedeva būs 260 - 160 = 100 g/L. Lai izpildītu nosacījumu nepārsniegt misas cukura koncentrāciju virs 22°Blg, nepieciešamo cukuru jāpievieno trīs vienādās porcijās: pirmo — pirms fermentācijas sākuma, otro un trešo — piem., 7. un 12. fermentācijas dienā.
Alus misas pārbaude :
Cukura satura mērīšanu alus misā veic analogiski kā vīna misai.
Komplektā ietilpst:
- plastmasas mērcilindrs
- mērcilindra aizbāznis
- areometrs ar termometru
Diapazons: no 0 līdz 30°Blg