Vīna areometrs (cukurmērs) ir neaizstājama ierīce, lai ātri un precīzi noteiktu, cik daudz cukura atrodas vīna misā vai alus misā. Vīna areometrs ir areometrs, kas graduēts Ballinga grādos (°Blg) - 1°Blg aptuveni atbilst 10 g cukura 1 l sulas (misas). Mēģene, kurā veic mērījumu, ir izgatavota no stikla un tai ir plakans dibens.
Ērtākai lietošanai ieteicamie cukura koncentrācijas diapazoni dažādos vīna gatavošanas posmos ir izcelti ar atbilstošām krāsām:
Šis areometrs ļauj arī netieši noteikt alkohola koncentrāciju vīnā, veicot vienkāršus aprēķinus.
Lietošana :
Lai veiktu mērījumu, mēģeni jāpiepilda ar nelielu daudzumu šķidruma bez cietām daļiņām un gaisa vai gāzes burbulīšiem. Šķidruma daudzumam jābūt tādam, lai mēģenē ievietotais pludiņš brīvi peldētu un nepieskartos trauka sieniņām. Cukura koncentrācijas vērtību nolasa pēc šķidruma augšējā meniska.
Produkta izmēri:
augstums 24 cm
diametrs 1,75 cm
augstums 24,5 cm
ārējais diametrs 2,2 cm
iekšējais diametrs 2,0 cm
Komplektā ietilpst:
Diapazons: no 0 līdz 24°Blg