Stout koncentrāts ir Coopers zīmola produkts — augstākās klases Austrālijas speciālistu veikums, kuri paaudzēm rada visā pasaulē augstu vērtētus brūvēšanas komplektus — apiņotus iesala ekstraktus mājbrūvēšanai. Pateicoties radošai Coopers receptūru apvienošanai ar BROWIN pieredzi, kas, cita starpā, specializējas rauga un aprīkojuma ražošanā mājas mikrodarītavām, sava alus pagatavošana tagad ir vieglāka nekā jebkad.
Stout koncentrāts ļauj pagatavot savu lielisku, pilnmiesīgu, sausa tipa, stipru un tumšu alu ar augstu grauzdētā iesala īpatsvaru attiecībā pret gaišo iesalu. Šo alu raksturo ļoti noturīgas, biezas putas, tumša, espresso toņa krāsa, kā arī jūtams kafijas, šokolādes un graudu aromāts un rūgtenas notis nobeigumā. Visas šīs īpašības padara šo koncentrātu par standartu mājas minibrouveriem. Zem skārdenes vāciņa atrodas raugs, kas padara mājas alus pagatavošanu īpaši vienkāršu. Komplektā ir augstas kvalitātes iesals, aromātiski apiņi un īpaši atlasīts raugs. Koncentrāts, sterils aprīkojums, ūdens un izvēlētais saldinātājs — tikai tas viss ir vajadzīgs, lai drīz varētu baudīt mājbrūvēta, zeltaina dzēriena izsmalcināto garšu un aromātu. Degustācija ģimenes vai draugu lokā kļūs par Tavu lepnumu un padarīs svinības pat lielākā kompānijā patīkamākas — viena Stout skārdene ļaus Tev pagatavot 23 L augstas kvalitātes mājas alus, ko vari gan izdzert uzreiz, gan atstāt vairāku gadu izturēšanai.
Sarežģītība: viegli
Alus krāsa EBC: 1800
Skārdenē ir: 1,7 kg hermētiski noslēgta apiņota iesala ekstrakta bez konservantiem (konsistence atgādina karameli/medu) un alus rauga paciņa (ievietota zem vāciņa).
Maksimālais alkohola saturs: 5,2%
Mazāks cukura daudzums ļaus iegūt vieglāku alu!
Kā ietaupīt!
Aprīkojuma cena ir ieguldījums nākotnē — visi nepieciešamie produkti: fermentācijas tvertne, kronkorķi, pudeles aizkorķētājs – tas maksā apm. 200 PLN. Protams, ar laiku vari attīstīt savu aizraušanos ar alus brūvēšanu, pārejot uz arvien profesionālāku līmeni un izmantojot papildu produktus, kas veltīti alus entuziastiem. Tomēr pietiek ar minimālu, pamata aprīkojumu, lai varētu baudīt paša brūvētu alu. Īpaši iesakām mūsu komplektu MIKROBROWAR 1 (406000), kas ir lieliska dāvana, kā arī pilnvērtīgs starta komplekts personai, kas vēlas sākt savu alus brūvēšanas piedzīvojumu.
Šie izdevumi ļoti ātri atmaksāsies, jo alus gatavošana no koncentrāta ir izdevīgāka nekā gatava alus iegāde veikalā. Piemēram, iegādājoties Coopers koncentrātus 23 L alum (vidējā skārdenes cena: 70 PLN) – 500 ml pudeles izmaksas ir 1,5 PLN. Pievienojot cukuru vai glikozi (kas uzlabo alus garšu) – izmaksas pieaugs līdz 2 PLN. Tas joprojām ir zemāks vai līdzīgs cenu līmenis, salīdzinot ar populārākajiem, “parastajiem” aliem lielajos diskontos, kur akcijas cenas ir no 2,5 līdz 3 PLN. Atceries arī, ka prieks dzert un dalīties ar mājas alu ar draugiem un ģimeni ir... nenovērtējams! Tiem, kam patīk izsmalcinātākas garšas un krafta ali, mums ir Amber Ale, Long Play IPA un Diablo IPA koncentrāti, kas ļauj pagatavot līdz 8,5 L alus. Tās ir izsmalcinātākas šķirnes, bieži sastopamas amatnieciskajā alus darīšanā, kurām var pievienot arī apiņotus iesala ekstraktus, lai iegūtu vēl izteiktāku garšu. Šāda alus pagatavošanas izmaksas ir no 2 līdz 3 PLN par 500 ml pudeli. Tikmēr šāda tipa alu akcijas cenas diskontos svārstās no 6 līdz pat padsmit PLN. Tāpēc viegli pamanīt, ka, pateicoties kaislībai pret mājas alu, mēs varam ne tikai ietaupīt, bet arī attīstīt savu brūvētāja gaumi un pārsteigt citus ar arvien interesantāku dzērienu degustācijām.
Kā pagatavot savu mājas alu?
PAŠAM PAGATAVOT ALU IR ĻOTI VIENKĀRŠI UN IZDEVĪGI! PIETIEK AR 4 SOĻIEM:

CIK LAIKA NEPIECIEŠAMS?
1. Visu sastāvdaļu sajaukšana: apm. 20 minūtes.
2. Misas nostādināšana: aptuveni 7 dienas.
3. Pildīšana pudelēs: apm. 40 minūtes.
Un, kad alus būs gatavs un atdzesēts – baudi to cik vien vēlies!

Recepte mājas alum:
1. Visu aprīkojumu rūpīgi izskalo, izmantojot kālija metabisulfītu.
2. Glāzē ielej apmēram 28 °C ūdeni, pēc tam pievieno tam zem vāciņa esošo raugu. Ļauj visam hidratēties 15 minūtes.
3. No skārdenes noņem etiķeti, pēc tam ieliec to karstā ūdenī apmēram uz 10 minūtēm.
4. Katlā ielej apmēram 2 L ūdens un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
5. Skārdenes saturu ielej katlā ar ūdeni, pievieno 1 kg glikozes/cukura vai skārdeni iesala ekstrakta un rūpīgi samaisi, līdz misa (karamele) pilnībā izšķīst.
6. Izskalotā traukā ielej 2 L auksta ūdens un katla saturu, bet visu kopā papildini ar ūdeni līdz 23 L tilpumam.
7. Stabilizē kopējo temperatūru līdz 24–26 grādiem, pēc tam pievieno raugu un enerģiski samaisi.
8. Cieši aizver trauku un uzstādi tajā fermentācijas caurulīti.
9. Fermentē 7–10 dienas.
10. Alu sapildi pudelēs, pievienojot 1 Coopers Carbonation Drops tableti katrai 0,5 L pudelei. Pudeles novieto tumšā un siltā vietā.
11. Pēc 2 nedēļām alus ir gatavs nogaršošanai!
Uzzini, kā soli pa solim pagatavot alu
Iepazīsti tuvāk Coopers zīmolu!
Un uzzini, cik vienkārši pagatavojams ir Austrālijas alus!
Izlasi arī mūsu rakstu "Pagatavo atsvaidzinošu alu"