Pašdarināts vīns ne vienmēr ir dzidrs, tāpēc var būt nepieciešama dzidrināšana. Diemžēl nekad nevaram būt līdz galam pārliecināti, vai saskaramies ar duļķainību, ko izraisa pozitīvi lādētas daļiņas (piem., olbaltumvielas), vai negatīvi lādētas (piem., polifenoli) vai arī citi organiski savienojumi. Pirms lietojam konkrētu dzidrinātāju, ir vērts veikt provi uz neliela vīna parauga (apm. 1 L). Tas ļaus izvēlēties atbilstošu dzidrināšanas līdzekli. Dzidrināšanas process parasti ilgst apmēram nedēļu. Jāatceras arī nepārdozēt dzidrinātājus. Pārāk lielās devās var rasties sekundāra duļķainība vai mainīties vīna krāsa.
Klar-zyme ir efektīvs enzīmu preparāts ar pektolītiskām īpašībām un diviem pielietojumiem. To var pievienot pēc fermentācijas beigām – tas kalpo vīna dzidrināšanai, īpaši plūmju, ķirbju, banānu u. c. vīniem, bet pievienots pirms fermentācijas, īpaši plūmju, ķirbju vai banānu misām, tas atvieglo sulu iegūšanu. Enzīmu komplekss nodrošina lielākās daļas augstas molekulmasas pektīna un cietes savienojumu, kas izraisa duļķainību, noārdīšanu.
Svarīgās īpašības:
Lietošanas veids:
Pirms lietošanas atšķaidi preparātu ar ūdeni attiecībā 1:10 un pievieno misai vai vīnam. Visu rūpīgi samaisi un atstāj siltā vietā zem vāka. Sulas iegūšanai no augļiem – uz 1 dienu, bet vīna dzidrināšanai – uz 5–7 dienām, atkarībā no duļķainības pakāpes vīnā. Pēc tam izspied sulu vai nolej vīnu no nogulsnēm. Preparāts vislabāk darbojas pie 30–35°C, un tā augstākā aktivitāte ir pie pH 4,5.
Sastāvdaļas:
ūdens, glicerīns, pektolītiskie enzīmi, amonija sulfāts, konservants: kālija sorbāts.
Izmēri:
Zemāk norādītie izmēri attiecas uz iepakojumu.