Mājas vīns ne vienmēr ir dzidrs, tāpēc var būt nepieciešama dzidrināšana. Diemžēl nekad nevar līdz galam būt pārliecināti, vai duļķainību izraisa pozitīvi lādētas daļiņas (piem., olbaltumvielas), negatīvi lādētas daļiņas (piem., polifenoli) vai citi organiskas izcelsmes savienojumi. Pirms izvēlēties konkrētu dzidrinātāju, ieteicams veikt izmēģinājumu ar nelielu vīna paraugu (apm. 1 l). Tas ļaus izvēlēties piemērotāko dzidrinātāju. Dzidrināšanas process parasti ilgst apmēram nedēļu. Jāatceras arī nepārdozēt dzidrinātājus. Pārāk lielas devas gadījumā var rasties sekundāra duļķainība vai mainīties vīna krāsa.
Klarowin ir efektīvs vīnu un sulu dzidrināšanas līdzeklis. Tā sastāvā ir bentonīts (negatīvi lādēts), kas pēc uzbriešanas ūdenī izrāda spēcīgas adsorbcijas īpašības. Savā struktūrā tas saista dažāda veida pozitīvi lādētas vielas – galvenokārt olbaltumvielas un metālu jonus –, veicinot to nosēšanos trauka dibenā. Nedaudz palielina vīna sārmainību. Veidojošās nogulsnes ir maz sablīvētas un trauslas, viegli filtrējamas. Pamatā paredzēts baltajiem un rozā vīniem.
Lietošanas veids
Piemērotu Klarowin devu ieber 100 ml ūdens un rūpīgi samaisi.
Sagatavoto maisījumu atstāj uz 24 stundām, ik pa laikam apmaisot.
Pēc tam šķīdumu ielej dzidrināmajā šķidrumā. Efektam vajadzētu būt redzamam
aptuveni pēc nedēļas – nogulsnēm nosēžoties trauka dibenā
Sastāvdaļas:
nātrija-kālija bentonīts
Izmēri:
Zemāk norādītie izmēri attiecas uz iepakojumu.