Lieliski sabalansēts liofilizētu mezo- un termofīlo piena skābās fermentācijas baktēriju maisījums, ar kura palīdzību pagatavosiet gardu, mājās gatavotu biezpienu vai rūgušpienu.
Liofilizētu mezo- un termofīlo piena skābās fermentācijas baktēriju maisījums ir ideāla starterkultūra un piedeva mājās gatavota biezpiena vai rūgušpiena ražošanai. Pateicoties šīm atlasītajām baktērijām, fermentācija norit ātrāk un stabilāk, kas ļauj iegūt produktu ar vienmērīgu konsistenci un garšu.
Recepte biezpienam:
5 litrus zempasterizēta piena (līdz 74°C) vai svaiga piena ielej katlā un uzsildi līdz temperatūrai 40°C. Pievieno apm. 0,3 g (apm. 1/5 tējkarotes) baktēriju, izšķīdinātu apm. 30 ml vēsa ūdens vai piena. Atstāj uz 24 stundām istabas temperatūrā (šis process ļauj iegūt rūgušpienu). Pēc tam, lai iegūtu biezpienu, iegūto paskābināto pienu pakāpeniski* uzsildi līdz temperatūrai 38–45°C un uzturi noteikto temperatūru, līdz atdalās sūkalas (vismaz 30 minūtes). Biezpiena graudus liec siera audumā notecināšanai un ievieto ledusskapī apmēram uz 8 stundām. Biezpienu iesakām baudīt ar krējumu un lociņiem vai saldā veidā ar augļiem.
*Jo zemāka temperatūra, jo maigāks būs Jūsu biezpiens. Produkta aktivitāte: 1 U. Baktēriju kultūru masa var atšķirties atkarībā no to aktivitātes. Svaigu pienu – tieši no govs – ieteicams pasterizēt apmēram 65°C temperatūrā 30 minūtes.
Atcerieties rūpīgi ievērot norādījumus par daudzumu un fermentācijas laiku, jo pārāk ilga fermentācija var izraisīt piena noārdīšanos un nepatīkamu smaku.
Izmantojiet arī mūsu sieru gatavošanas kalkulatoru.
Derīguma termiņa periods ņem vērā iespēju, ka produktu var transportēt temperatūrā zem 30°C līdz 7 dienām.
Sastāvdaļas: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktoze.