Lieliski sabalansēts liofilizētu mezo- un termofilo piena skābās fermentācijas baktēriju maisījums, ar kura palīdzību pagatavosi gardu grieķu fetas tipa sieru, kas ir lieliska bāze veselīgam, arī bezglutēna, uzturam
Liofilizētu mezo- un termofilo piena skābās fermentācijas baktēriju maisījums ir ideāls starteris un piedeva mājās gatavota grieķu fetas tipa siera ražošanai. Pateicoties šīm atlasītajām baktērijām, fermentācijas process norit ātrāk un stabilāk, kas ļauj iegūt produktu ar viendabīgu konsistenci un garšu.
Lietošanas veids:
Gadījumā, ja izmanto svaigu pienu "no govs", ieteicams veikt pasterizāciju apm. 65°C temperatūrā 30 minūtes.
6 L piena ielej katlā un uzsildi līdz 33°C temperatūrai. Izslēdz sildīšanu. Nomēri apm. 0,4 g baktēriju un izšķīdini glāzītē nelielā daudzumā remdena ūdens. Visu pievieno pienam un rūpīgi samaisi. Atstāj zem vāka apm. 1 stundu. Pēc šī laika - ja esi izmantojis veikalā iegādātu zempasterizētu pienu - pievieno apm. 1 g kalcija hlorīda pulvera (svaiga piena "no govs" gadījumā kalcija hlorīdu pievienot nav nepieciešams), uzsildi pienu līdz 38°C un pievieno apm. 0,6 g žāvētā recēteņa, kas izšķīdināts nelielā daudzumā remdena ūdens. Samaisi ar dažām noteiktām kustībām. Izslēdz sildīšanu. Pēc apm. 50 minūtēm recējumu sagriez kubiņos ar malu 1–2 cm. Papildus recējumu var sagriezt arī slīpi. Atstāj uz 10–15 min, lai sūkalas sāktu atdalīties. Pēc tam piespied recējumu ar sietu un ar kausu nosmel tajā ieplūstošās sūkalas. Kad lielākā daļa sūkalu jau būs atdalīta, pārnes recējumu siera drānā un ievieto siera presē. Pakāpeniski palielini preses slodzi. Sasniedzot apm. 5 kg slodzi, atstāj sieru vismaz uz 12 stundām istabas temperatūrā. Sieru ievieto sālījumā (1 L ūdens + 180 g sāls) uz 6 stundām, bet pēc tam otrā sālījumā (1 L ūdens + 70 g sāls) turpmākai uzglabāšanai un glabā ledusskapī.
Sastāvdaļas: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktoze.
Derīguma termiņš paredz iespēju produktu transportēt temperatūrā zem 30°C līdz 7 dienām.
Detalizētas receptes dažādiem siera veidiem atradīsi Siera kalkulatorā.