Vēlaties baudīt veselīgu jogurtu bez saldinātājiem un ķīmiskām piedevām? Sagatavojiet gardu mājās gatavotu jogurtu savā virtuvē! Jums palīdzēs ideāli piemeklētas pienskābās fermentācijas baktēriju kultūras, kas nodrošina ātru un vieglu jogurta pagatavošanu, kā arī krējuma paskābināšanu! Ar tām bez grūtībām pagatavosiet biezāku jogurtu, kas var kalpot par bāzi pašgatavotam jogurta sieriņam. Tā kā šīs baktērijas ir termofīlas (t. i., izturīgas pret augstāku temperatūru), ar tām varēsiet pagatavot arī applaucētus recinātos sieriņus! Pateicoties liofilizācijai – īpašai žāvēšanas metodei, kas ir viena no pilnīgākajām pārtikas konservēšanas metodēm –, šīs kultūras ilgstoši saglabā visu savu potenciālu. Viena baktēriju kultūru paciņa ļaus Jums pagatavot jogurtu no veseliem 25 L piena! To lietošana ir ļoti vienkārša, un tās var izmantot gan ar jogurta gatavotāju, gan bez tā!
Lietošanas veids:
Izmantojot svaigu pienu “no govs”, ieteicams veikt pasterizāciju apmēram 65°C temperatūrā 30 minūtes. 3 L mazpasterizēta vai svaiga piena uzkarsējiet līdz 43–44°C. Nelielu daudzumu piena ielejiet glāzītē un izšķīdiniet tajā apm. 0,3 g jogurta baktēriju. Šo devu ielejiet siltajā pienā un visu rūpīgi samaisiet. Pagaidiet apm. 20 minūtes, uzturot temperatūru 43–44°C (lai notiktu sākotnējā baktēriju aktivācija). Tīrus, izkarsētus trauciņus piepildiet ar ar baktērijām inokulētu pienu līdz 3/4 tilpuma un cieši aizveriet. Atstājiet siltā vietā, piemēram, pie radiatora, uz padsmit stundām (vislabāk uz nakti). Ja izmantojat jogurta gatavotāju, ar baktērijām inokulēto pienu ielejiet ierīces traukā, iestatiet temperatūru 45°C un atstājiet uz 6–8 stundām, lai jogurts nogatavotos. Ja pēc šī laika jogurts joprojām ir pārāk šķidrs, pagariniet nogatavināšanas laiku. Jo ilgāks nogatavināšanas laiks, jo intensīvāka jogurta garša. Pēc nogatavināšanas procesa beigām jogurtu ievietojiet ledusskapī un glabājiet līdz lietošanai – ne ilgāk kā 3–5 dienas. Optimālais pH jogurta baktēriju kultūru pareizai attīstībai ir robežās 6–7. Piedevas, piemēram, riekstus, musli vai augļus, pievienojiet gatavam jogurtam tieši pirms lietošanas.
Sastāvdaļas: Streptococcus thermophilus, laktoze
Derīguma termiņa periods ietver iespēju produkta transportēšanai temperatūrā zem 30°C līdz 7 dienām.
Neto masa: apm. 3,0 g
Baktēriju kultūru masa var atšķirties atkarībā no to aktivitātes.
Iepakojuma izmēri: