Sulu tvaicētājs ir praktiska ierīce, kas lieliski noderēs katra mājās gatavotu konservu cienītāja virtuvē. Ar tās palīdzību ikviens viegli pagatavos garšīgus un veselīgus sulas visam gadam, sev un tuviniekiem. Sulu tvaicētāju īpaši novērtēs dārzkopji, dārzu un mājas dārzu īpašnieki, kuri vēlas baudīt pašu gatavotu sulu no sezonas augļiem.
Sulu tvaicētājs, ar kuru viegli pagatavosiet gan nepieciešamo sulas daudzumu ikdienas vajadzībām, gan krājumus rudens-ziemas periodam. Ar šādā veidā iegūtajām gardajām un veselīgajām sulām jūs un jūsu tuvinieki varēsiet baudīt iecienīto augļu garšu visu gadu.
Komplekts sastāv no trim uzliktiem traukiem, vāka un caurulītes ar skavu. Augšējais trauks (nr. 1) – augļiem (līdz 8 litriem). Vidējais trauks (nr. 2) – sulai, kuru caur pievienoto izplūdes caurulīti varēs izliet pudelēs vai burkās. Apakšējais trauks (nr. 3) - ūdenim. Sulu tvaicētāju var izmantot uz jebkura veida plīts.
Sulu tvaicētājs ir izgatavots no nerūsējošā tērauda ar ļoti augstu izturību, kas ir izturīgs pret spriegumiem un temperatūru. Pareizi lietots, saskaņā ar instrukcijā norādītajiem ieteikumiem, tas efektīvi kalpos daudzus gadus.
Sulu tvaicētāja lietošana
Trauku nr. 3 piepildiet ar ūdeni līdz aptuveni 2 cm zem augšējās malas. Pēc tam uzlieciet uz tā trauku nr. 2, un pašā augšā trauku nr. 1. Traukā nr. 1 ievietojiet iepriekš sagatavotus, nomazgātus augļus. Mīkstus augļus, piemēram, mellenes, zemenes, avenes vai jāņogas, iebērt veselos - nesasmalcinātus. Cietus augļus, piemēram, ābolus vai bumbierus, sagrieziet gabalos, kuru izmērs ir mazāks par 3 cm. Augļus pārkaisiet ar cukuru no 100 līdz 600 gramiem, atkarībā no augļu skābuma un cik salda vēlaties, lai būtu jūsu gatavā sula. Komplektu pārklājiet ar vāku un aizveriet skavu uz caurulītes (ieteicams piestiprināt caurulīti pie trauka nr. 2 roktura).
Tā sagatavoto komplektu novietojiet uz siltuma avota (gāzes plīts, elektriskās plīts utt.) un lēnām uzvāriet ūdeni. Pēc ūdens uzvārīšanās samaziniet siltuma jaudu tādā mērā, lai ap trauku neveidotos pārmērīgs tvaika daudzums. Ūdens tvaika un paaugstinātas temperatūras ietekmē no augļiem sāks izdalīties sula un uzkrāties traukā nr. 2.
Laiks, kas nepieciešams sulas iegūšanai, skaitot no ūdens uzvārīšanās brīža (tvaika parādīšanās augšējā traukā), ir:
- mīkstiem augļiem (piemēram, zemenes, avenes): 20-30 minūtes;
- pusmīkstiem augļiem (piemēram, melnās jāņogas, mellenes): 30-40 minūtes;
- cietiem augļiem (piemēram, āboli, bumbieri): 45-60 minūtes.
Instrukcijā iekļautā tabula parāda aptuvenos vārīšanas laikus dažādiem augļu veidiem, aptuveno cukura daudzumu, kas jāpievieno, un sagaidāmo iegūtās sulas daudzumu.
Aptuveni 15 minūtes pēc ūdens uzvārīšanās atveriet skavu uz izplūdes caurulītes - uzkrāto sulu izlejiet caurulītē tieši pudelēs vai burkās. Tūlīt pēc to piepildīšanas aizveriet tās ar kapsulām vai aizskrūvējiet ar twist-off vāciņiem. Ar sulu piepildītās pudeles un/vai burkas, aizvērtas ar kapsulām vai vāciņiem, ievietojiet katlā ar ūdeni un pasterizējiet 30 minūtes (skaitot no ūdens uzvārīšanās brīža).
Uzmanību! Lai iegūtu augstas kvalitātes un ilgmūžīgu sulu, visas darbības tās sagatavošanas laikā veiciet ar absolūtu tīrību. Sulu tvaicētāja elementu mazgāšanai izmantojiet pieejamos trauku mazgāšanas līdzekļus, taču izvairieties no asām birstēm, sūkļiem un pulveriem, kas varētu saskrāpēt traukus. Tikpat rūpīgi mazgājiet burkas, pudeles, kapsulas un vāciņus. Labi ir tās nomazgāt dažas stundas iepriekš un atstāt otrādi, lai izžūtu.
Sulu tvaicētāja traukus var mazgāt arī trauku mazgājamās mašīnās.
Sulu tvaicētāja izmēri:
1. trauks augļiem:
ietilpība: 8 L augļu
Ø ārējais: 24,8 cm
Ø iekšējais: 24,6 cm
Ø apkakle: 26,3 cm
apkakles augstums: 0,3 cm
trauka kopējais augstums: 16,1 cm
trauka garums (ar rokturiem): 33,8 cm
Ø sieta caurumi: 0,48 mm
2. trauks sulai ar caurulīti:
Ø ārējais: 25,0 cm
Ø iekšējais: 24,8 cm
Ø apkakle: 26,3 cm
apkakles augstums: 0,3 cm
trauka kopējais augstums: 16,0 cm
trauka garums (ar rokturiem): 34,0 cm
caurulīte: garums 42 cm, Ø 1,1/0,9 cm
Ø tvaika izplūdes atvere: 10/3,2 cm
atveres augstums: 5,7 cm
Ø iekšējā sulas izplūdes atvere: 0,8 cm
Ø ārējā izplūde: 1,0 cm
3. trauks ūdenim
Ø ārējais: 23,5 cm
Ø iekšējais: 22,9 cm
Ø apkakle 25,5 cm
apkakles augstums: 1,3 cm
trauka kopējais augstums: 11,5 cm
trauka garums (ar rokturiem): 32,3 cm
4. vāks:
Ø ārējais: 26 cm
Ø apkakle: 24,3 cm
augstums: 5,9 cm
Garums: 34 cm
Platums: 25 cm
Augstums: 39.8 cm
Svars: 2.54 kg
Ietilpība: 8.0 l