2 vienā sulu tvaicētājs + tvaicētājs! Ja novērtējat veselīgu virtuvi un Jūsu ēdienkartē netrūkst dārzeņu un augļu – nerūsējošā tērauda sulu tvaicētājs ar tvaicēšanas funkciju, ar 5 L ietilpību, būs lieliska ierīce, kas atvieglos veselīgu, vitamīniem bagātu sulu pagatavošanu. Sulu tvaicētājs, kas izgatavots no augstām temperatūrām izturīga materiāla, ir piemērots lietošanai uz visu veidu plītīm. Ierīci ir ļoti viegli lietot – tā sastāv no trim savstarpēji uzliekamiem traukiem: ūdens trauka, sulu savākšanas trauka un augļu trauka ar perforētu dibenu. Papildu priekšrocība ir īpaša konstrukcija, kas ļauj sulu tvaicētāju pārvērst par tvaicētāju. Uzliekot trauku ar perforētu dibenu tieši uz ūdens trauka, ir iespējams gatavot ēdienu tvaicējot. Komplektā iekļauta arī šļauciņa sulas nolaišanai tieši no sulu tvaicētāja karafē, pudelē vai burkā. Sulu tvaicētājs ir aprīkots arī ar vāku. Mājas sulu gatavošanas priekšrocība, izmantojot sulu tvaicētāju, ir lielāks uzturvielu daudzums galaproduktā. Sulas tiek iegūtas ļoti vienkārši un ātri – mīkstiem augļiem (zemenes, avenes) pašu sula ir iespējama nedaudz vairāk nekā pusstundas laikā! Sulu tvaicētājs ir arī ļoti vienkārši kopjams – to var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.
Sulu tvaicētāja lietošana
Trauku Nr. 1 piepildiet ar ūdeni līdz 2/3 augstuma. Traukā Nr. 3 ievietojiet nomazgātus augļus, sagatavotus šādi: mīkstos augļus, piemēram, mellenes, zemenes, avenes, jāņogas, beriet veselus – nesasmalcinātus. Cietajiem augļiem (āboli, bumbieri) jābūt sagrieztiem gabaliņos, kas ir mazāki par 3 cm. Traukā ar augļiem jāatstāj brīva vieta 1–2 cm līdz vākam. Augļus pārkaisiet ar cukuru daudzumā no 100 līdz 600 gramiem (skat. 1. tabulu). Komplektu pārklājiet ar vāku un aizveriet skavu uz šļauciņas (ieteicams šļauciņu pieāķēt pie 2. trauka roktura).
Šādi sagatavotu komplektu novietojiet uz siltuma avota (gāzes, elektriskās u. c. plīts) un lēnām uzkarsējiet līdz vārīšanās brīdim. Augstākas temperatūras un veidojošā tvaika ietekmē no augļiem sāk izdalīties sula un uzkrājas traukā Nr. 2. Kad sula sāk krāties, to vajadzētu noliet atsevišķā traukā, lai tā nenokļūtu ūdenī.
Laiks, kas nepieciešams sulas iegūšanai, skaitot no brīža, kad ūdens uzvārās (kad augšējā traukā parādās tvaiks), ir:
Apmēram 15 minūtes pēc ūdens uzvārīšanās atveriet skavu uz šļauciņas un nolieciet uzkrāto sulu tieši pudelēs vai burkās. Uzreiz pēc to piepildīšanas pudeles/burkas aizkorķējiet vai noslēdziet ar twist-off tipa vāciņiem.
Ar sulu piepildītās pudeles (burkas) pēc tam ievietojiet katlā ar ūdeni un pasterizējiet 30 minūtes (skaitot no brīža, kad ūdens uzvārās).
Lai iegūtu augstas kvalitātes un ilgi uzglabājamu sulu, svarīgi, lai visas darbības tās pagatavošanas laikā tiktu veiktas, ievērojot absolūtu tīrību.
Sulu tvaicētāja izmēri:
1. trauks augļiem:
ietilpība – 5 l augļu
Ø ārp. 22,2 cm
Ø iekš. 21,8 cm
atloka Ø 23,5 cm
atloka augstums 0,3 cm
trauka kopējais augstums 12,5 cm
trauka garums – ar rokturiem 30,6 cm
sieta atveru Ø 0,38 mm
2. trauks sulai:
Ø ārp. 22,2 cm
Ø iekš. 21,9 cm
atloka Ø 23,5 cm
atloka augstums 0,3 cm
trauka kopējais augstums 12,3 cm
trauka garums – ar rokturiem 31,5 cm
šļauciņa: garums apm. 36 cm, Ø 1,0/0,8 cm
tvaika izvadatveres Ø 9/3,7 cm
atveres augstums 6,3 cm
sulas nolaišanas atveres iekš. Ø 0,8 cm
izvades ārp. Ø 1,0 cm
3. trauks ūdenim:
Ø ārp. 21,3 cm
trauka iekš. Ø 22,9 cm
atloka Ø 21,8 cm
atloka augstums 1,3 cm
trauka kopējais augstums 12,7 cm
trauka garums – ar rokturiem 30,2 cm
4. vāks:
Ø ārp. 23,2 cm
atloka Ø 21,9 cm
augstums 5,3 cm
UZMANĪBU:
Nerīvēt sulu tvaicētāja virsmu ar asām/abrazīvām švammēm.
Ietilpība attiecas uz augļu trauku!