Grāmata "Destilātu radīšana no A līdz Ž" autores dr. inž. Evas Kvapišas ir īpašs, nozīmīgs un ļoti gaidīts izdevums – vismaz vairāku iemeslu dēļ:
Grāmata lieliski aizpilda izdevumu tirgū pastāvošo robu, kas bija jūtams poļu publikācijās par šo tēmu. Sarežģītā, daudzšķautņainā un daudzos aspektos izaicinošā destilātu veidošanas problemātika beidzot ir ieguvusi savā iecerē ambiciozu izklāstu, kas noteikti ieinteresēs gan praktiķus, īpaši iesācējus savas aizraušanās īstenošanā, gan lasītājus, kuri vēlas iepazīt tīri teorētiskos dažādu destilātu izgatavošanas aspektus. Darbs pie publikācijas prasīja atrast piemērotu “atslēgu” – pieejamu gan tiem, kuri jau ir ieguvuši nepieciešamās tiesības šāda veida dzērienu izgatavošanai mikromērogā, bet joprojām meklē iedvesmu, gan entuziastiem, kas plāno šādas tiesības iegūt. Grāmata norāda arī iespējas, kas pieejamas arvien lielākam mājas entuziastu lokam, kurus interesē destilēšana tiesību aktu ietvaros, izmantojot iegādātu akcizētu alkoholu.
Autore koncentrējās uz saskanīgas rīcības koncepcijas izklāstu, kas ved uz augstas kvalitātes destilātu iegūšanu. No daudzajām pieredzējušiem praktiķiem zināmajām iespējām autore izvēlējās pārbaudītus risinājumus un produktus, kas atvieglo apmierinošu ieiešanu destilātu pasaulē, iepazīšanos ar to veidošanas specifiku un savas radošuma atklāšanu šajā jomā.
Grāmata ietver recepšu komplektu, kas īpaši izstrādāts gan destilācijas tiesību īpašniekiem, gan tiem, kam šādu iespēju nav, bet kuri vēlas likumīgi izjust šāda tipa dzērienu radīšanas emocijas. Šai otrajai grupai veltīts ir priekšlikums gatavot destilātus no uzlējumiem.
Pašu dzērieni, gan tīrie, gan ar raksturu, piemēram, viskija, ruma, brendija, grappas vai liķiera stilā, ir daudzu sapnis. Pateicoties šai grāmatai, tas noteikti kļūs daudz tuvāks piepildījumam – ar nosacījumu, ka tiek ievēroti destilēšanas mākslas principi un likums.
Grāmatas struktūra:
- ievads un īss ieskats destilācijas vēsturē;
- destilācijas juridiskie aspekti Polijā;
- destilēšana mikromērogā;
- fermentācijas būtība un produkti, izmantotās izejvielas;
- destilācijas būtība un produkti, alkoholiskie dzērieni;
- aprīkojums un piederumi;
- enzīmu preparāti, destilēšanā izmantotie raugi un rauga barotnes;
- pamatparametru mērījumi – ierīces un metodes;
- nepieciešamo aprēķinu veikšana;
- spirtam paredzēto misu sagatavošana, fermentācijas procesa uzraudzība;
- tehniskie aspekti, destilatori un misas destilācijas procesa uzraudzība;
- destilātu attīrīšana, nogatavināšana un garšas pilnveidošana;
- destilātu defekti un biežāk pieļautās kļūdas;
- tīrie, šķirnes, dabīgie degvīni;
- degvīni no destilētiem uzlējumiem;
- 30 receptes;
- nobeigums, terminu skaidrojošā vārdnīca un literatūra.
Lappušu skaits: 248
Formāts: 153x226 mm
Iesējums: šūts-līmēts, integrēts
Krāsa: 4+4
2 ielīmētas grāmatzīmes
1 eksemplāra svars: 0,45 kg
ISBN: 978-83- 956431-1-8
Pirmais izdevums 2021
Izdevējs: BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.