Grūti pateikt, kurš posms mājās gatavotu dzērienu ražošanā sagādā vairāk prieka: pudeļu korķēšana vai to atvēršana. Skaists pudeļu veidols, ko rotā cēls korķis, liek ar baudu uz tām vienkārši skatīties. Vai esat kādreiz lietojuši rokas korķētāju? Tam ir daudz priekšrocību.
Pudeļu korķēšana ir ļoti svarīgs posms, piemēram, mājvīna ražošanā. Tā buķete un garša ir atkarīgas ne tikai no veiksmīgas fermentācijas, bet lielā mērā arī no korķu kvalitātes un izmantotās pudeļu aizkorķēšanas metodes.
KORĶU SAGATAVOŠANA
Dabīgie korķi (cietie, aglomerētie, slāņveida) un sintētiskie korķi ir pieejami dažādās formās (cilindriskie, koniskie) un izpildījumos (piemēram, „sēnes” tipa un dekoratīvie). Sintētiskie korķi ir gatavi lietošanai uzreiz, savukārt dabīgie korķi pirms korķēšanas ir pienācīgi jāsagatavo.
KORĶĒŠANAS PROCESS
Lai izvairītos no dažādām inficēšanās iespējām, pirms korķēšanas pudeles rūpīgi jānomazgā ar pudeļu mazgāšanas birsti un trauku mazgāšanas līdzekli, pēc tam kārtīgi jānoskalo. Ja vēlaties būt 100% pārliecināti par tīrību, var veikt sterilizāciju, vārot ūdenī 80⁰C temperatūrā apmēram 10 minūtes vai noskalojot ar kālija metabisulfīta šķīdumu.
Pildot pudeles, īpaši jāpiedomā, lai vīns tiktu pēc iespējas mazāk aerēts. To atvieglos vīna pārvilkšanas šļūtene un piltuve. Tāpat jāatstāj apm. 4–5 cm brīvas vietas zem pudeles kakliņa malas.
Koniskos korķus uzliek uz pudeles kakliņa un pēc tam iespiež ar roku vai izmantojot korķētāju (izvēloties kādu no pieejamajiem modeļiem).
Cilindriskie korķi – pēc pienācīgas sagatavošanas tos ievieto pudelēs, un nepieciešama korķētāja izmantošana. Ja jāaizkorķē ne vairāk kā 30 pudeles, pietiek ar vienkāršāko rokas korķētāju uzmavas veidā. Pie lielāka pudeļu skaita visnoderīgākie būs 2–3 sviru korķētāji, kas prasa mazāku piepūli un vienlaikus ļauj palielināt korķēšanas ātrumu.
Pēc korķēšanas pudeles vienu diennakti jātur vertikālā stāvoklī. Tas ļaus korķim pielāgoties pudeles kakliņa iekšējai sienai. Pēc tam pudeles jānoliek horizontāli, lai novērstu korķa izžūšanu (vīns „apmazgā” korķi) un nodrošinātu pareizu gāzu apmaiņu starp pudeles iekšpusi un apkārtējo vidi. Pēc divām, trim dienām jāpārbauda, vai korķi netek. Ja parādās noplūde, korķis jāmaina pret jaunu.
Pudeļu korķēšanas procesa noslēgums ir siltuma saraujamās kapsulas uzlikšana. Ir vairāki veidi, kā kapsulas saraut uz pudeles kakliņa. Var izmantot speciālu ierīci (profesionālu saraušanas iekārtu) vai arī kādu no mājas metodēm:
iemērkt pudeles kakliņu ar uzlikto kapsulu traukā ar karstu ūdeni (uzmanību – verdošs ūdens var sabojāt kapsulu!);
novietot pudeles kakliņu ar uzlikto kapsulu virs tvaika strūklas, kas izplūst, piemēram, no tējkannas;
stāvotšu pudeli ar uzlikto kapsulu vienmērīgi sildīt ar fēnu – līdz brīdim, kad kapsula pielāgojas pudeles kakliņam.
Krāsainas kapsulas uzlikšana uzlabo pudeles izskatu un aizsargā korķi, ļaujot vīnam ilgāk izturēties. Ir vērts izmantot arī pašlīmējošas etiķetes uz pudelēm, kurās var norādīt vīna veidu, ražas gadu un citu noderīgu informāciju.
VĪNA UZGLABĀŠANA / IZTURĒŠANA
Ar mūsu rokas korķētāju korķēšana ir tīrs prieks! Izmēģiniet jau šodien!
Uzmanību! Šāda tipa korķētājs nav piemērots pudeļu ar izlocītu kakliņu korķēšanai.