Akmens, minerālās izcelsmes aktivētā ogle ir ražota īpaši dzeramā ūdens un destilātu (spirtoto dzērienu) garšas un aromāta harmonizēšanai (korekcijai). Pieejama granulu veidā un ir ļoti efektīvs daudzu vielu adsorbents, kas negatīvi ietekmē destilātu garšu un aromātu. Izcilās nevēlamo organisko savienojumu adsorbcijas īpašības tā iegūst, pateicoties ļoti porainajai struktūrai, kas iegūta īpašas termiskās apstrādes rezultātā, izmantojot kokosriekstu čaumalas un ūdens tvaika iedarbību.
Svarīgākie parametri, novērtējot aktivētās ogles lietderību, ir granulācija un joda skaitlis. Joda skaitlis raksturo ogļu sorbcijas spējas – jo augstāka joda šķīduma adsorbcija uz konkrētās ogles, jo lielāks poru tilpums un vairāk vietas piesārņojumiem, un līdz ar to – labākas sorbcijas spējas attiecībā uz šķidrumos esošajiem piemaisījumiem, piemēram: krāsa, garšu un aromātu ietekmējošie savienojumi, kopumā organiskie savienojumi (TOC), kā arī hlora savienojumi.
Svarīgās īpašības:
Lietošanas veids:
Pirms lietošanas aktivēto ogli iemērciet destilētā ūdenī uz 24 stundām, lai izvadītu gaisa burbuļus. Aktivētās ogles lietošanas princips ir līdzīgs tam, kas tiek izmantots tipiskajos ūdens filtros. 1 L šķidruma plūsmas laikam caur slāni jābūt vismaz 60 minūtes (nevēlamo vielu adsorbcijas efektivitāte ir atkarīga no šķidruma saskares laika ar adsorbentu). Alternatīvi aktivēto ogli var ievietot neilona sietiņā un ielikt tieši traukā ar attīrāmo šķidrumu uz laiku, kas nav īsāks par 6 stundām, regulāri maisot.
Ogles darbības efektivitāte ir atkarīga arī no alkohola temperatūras. Paaugstināta šķidruma temperatūra neveicina adsorbciju - optimālā temperatūra adsorbcijas procesam ir 10°C.
Sastāvdaļas: akmens aktivētā ogle
Neto masa: 0,46 kg